Polecam to danie, jest pyszne, pięknie wygląda na talerzu, możemy zabłysnąć przed gośćmi. Potrawę można przygotować wcześniej, zapiekać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem około 20 min w temperaturze 200 C.
Produkty, które użyłam do przygotowania dania:
- 2 cukinie
- FARSZ:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- duża cebula
- pół puszki pomidorów bez skórki
- miąższ z wydrążonych cukinii
- świeżo zmielona sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej
- pól łyżeczki bazylii
- łyżka koncentratu pomidorowego
- SOS:
- pozostała część pomidorów z puszki
- 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- pół łyżeczki bazylii
- szczypta oregano
- 100 ml wody
- DODATKI
- ser mozzarella
- 4 pomidorki koktajlowe
- listki bazylii
Sos przygotowałam na osobnej patelni, smażyłam pomidorki na łyżce oliwy, po czym dodałam pozostałe składniki, dusiłam je około 5 minut (jeśli sos będzie za gęsty dodaj 100 ml wody). Sos przełożyłam do naczynia, następnie ułożyłam cukinie z farszem, serem mozzarella i po jednym pomidorku dla dekoracji. Zapiekałam około 20 minut
w temperaturze 200 C. Proporcje można dowolnie modyfikować, ja nigdy nie trzymam się sztywno przepisów bo gotowanie ma sprawiać przyjemność, a jedzenie jeszcze większą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz